Problém s medveďmi naďalej riešia plašením a elektrickým oplotením

08.06.2012 Poprad

Vysoké Tatry 8. júna (TASR) – Mesto Vysoké Tatry sa snaží riešiť problematiku výskytu jedincov medveďa hnedého v intraviláne. „Naďalej hliadkujeme v jednotlivých mestských častiach a v prípade výskytu medveďa sa ho snažíme odplašiť, problém riešime aj osadením elektrických oplotení v problémových častiach mesta, ktoré sú už v Tatranskej Lesnej v Škole v prírode a v Tatranskej Lomnici pri objekte Zora. Ďalšie elektrické ohrady sa budú osádzať v priebehu budúceho týždňa,“ vymenúva primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.
V prípade, že tieto aktivity nebudú úspešné, mesto bude naďalej požadovať odstrel jednotlivých jedincov. V súčasnosti je už povolená výnimka na odstrel medveďa hnedého v častiach Tatranská Lomnica, Tatranská Lesná a Horný Smokovec, ktorá však ešte nie je právoplatná. Musí uplynúť sedemdňová odvolacia lehota, následne mesto pošle žiadosť na Lesný úrad v Poprade, ktorý vydá rozhodnutie a podmienky odstrelu. Primátor predpokladá, že odstrelu sa ujmú pracovníci Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAPu). „Zároveň je v riešení naša žiadosť na odchyť dvoj až trojročného medveďa, tzv. pestúna, ktorý sa pohybuje v Tatranskej Lomnici,“ doplnil Mokoš. Odlov sa podľa neho rieši aj za pomoci rodiny Dzurilovej, ktorá našla dve organizácie, ktoré sú ochotné prijať tohto medveďa. O tomto kroku sa však hovorí zatiaľ len predbežne, keďže presun medveďa si vyžaduje veľmi zložitý proces.
Mesto sa okrem toho v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia snaží nájsť finančné prostriedky na dobudovanie staničiek neprístupných medveďom pre komunálny odpad. Tatranská samospráva má záujem takúto vzorovú staničku vybudovať pri bytových domoch Zdravie 1 a 2 v Hornom Smokovci. „Je to v prvých krokoch, ale do jesene by sme chceli takéto vzorové staničky vybudovať. Pôvodne malo byť celkom 75 staničiek na území Tatier, 17 sme museli vyškrtnúť, pretože ŠL TANAPu nevedeli nájsť formu, ako tento priestor dať do správy mesta, podobne aj vo Vyšných Hágoch s tým bol problém. Preto bol tento projekt nerentabilný, takže sme neboli úspešní,“ vysvetľuje Mokoš. Ide o plochu zhruba päť krát dva metre, ktorá je na vybudovanie takejto špeciálnej staničky potrebná. Jedna alebo dve vzorové staničky by mali vzniknúť v Hornom Smokovci práve pre to, že tam v priemere chodí 11 medveďov. Primátor však naďalej trvá na tom, že medvede sú premnožené, a to nielen v regióne Vysokých Tatier, a je potrebné ich sčítanie.
 

Vyberte región